RECEPTY
ČÍNA
______________________________
Kung-pao (Kuang-pao kuřecí)
Ingredience:
400 g kuřecích prsou
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce rýžového vína (nebo suchého sherry)
1 lžička kukuřičného škrobu
3 lžíce arašídového oleje
2 stroužky česneku (nasekané)
1 lžička čerstvého zázvoru (nasekaného)
2 sušené chilli papričky (nakrájené na menší kousky)
1/2 hrnku nesolených arašídů
1 lžíce cukru
1 lžíce rýžového octa
1/2 lžičky sezamového oleje
2 jarní cibulky (nakrájené)
Postup:
1. Kuřecí maso nakrájejte na kousky a smíchejte se sójovou omáčkou, vínem a škrobem. Nechte marinovat 15 minut.
2. Na pánvi rozehřejte arašídový olej, přidejte česnek, zázvor a chilli papričky, a krátce osmahněte.
3. Přidejte kuřecí maso a smažte do zlatova.
4. Vmíchejte cukr, ocet, sezamový olej a arašídy. Krátce poduste.
5. Posypte jarní cibulkou a podávejte s rýží.
_______________________________
Pchin-jin sem (Čínské knedlíčky Jiaozi)
Ingredience na těsto:
300 g hladké mouky
150 ml vody
Špetka soli
Ingredience na náplň:
300 g mletého vepřového masa
1/2 hlávky čínského zelí (jemně nakrájené)
1 lžíce sójové omáčky
1 lžička sezamového oleje
1 lžička zázvoru (nasekaného)
1 stroužek česneku (nasekaný)
Sůl a pepř dle chuti
Postup:
1. Smíchejte mouku, vodu a sůl, vypracujte hladké těsto a nechte odpočinout 30 minut.
2. Mezitím smíchejte všechny ingredience na náplň.
3. Těsto vyválejte a vykrojte kolečka.
4. Na každé kolečko dejte lžičku náplně, přeložte napůl a okraje pevně přimáčkněte.
5. Vařte v osolené vodě 5–7 minut nebo smažte dozlatova.
______________________________
Pekingská kachna
Ingredience:
1 celá kachna (cca 2 kg)
2 lžíce medu
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce rýžového octa
1 lžíce hoisin omáčky
1 lžička soli
1 lžička pěti koření (čínská směs)
10 tenkých palačinek (na podávání)
Okurka a jarní cibulka (na podávání)
Postup:
1. Kachnu omyjte a osušte, potřete solí a pěti kořením.
2. Smíchejte med, sójovou omáčku a ocet, a potřete kachnu.
3. Zavěste ji na 4–6 hodin na chladném místě, aby oschla kůže.
4. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 1,5 hodiny, potírejte zbylou marinádou.
5. Nakrájejte na tenké plátky a podávejte s palačinkami, hoisin omáčkou, okurkou a cibulkou.
